Podle Vyhlášky 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10 předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Vzhledem k velkému počtu připravovaných jídel není možné se věnovat každému strávníkovi jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám.

Věškerá připravovaná jídla mohou obsahovat alergeny. Bližší informace o jednotlivých skupinách alergenů obsažených v konkrétních jídlech rádi poskytneme na vyžádání.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1 Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2 Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
3 Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
4 Ryby a výrobky z nich
5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
8 Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů a mandle
9 Celer a výrobky z něj
10 Hořčice a výrobky z ní
11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14 Měkkýši a výrobky z nich